Over Nordic walking

Algemeen
Nordic walking is een nieuwe manier van wandelen, overgewaaid uit Finland, die de bewegingen van langlaufen imiteert. Deze sport is geschikt voor vrijwel iedereen, oud of jong, met of zonder goede basisconditie. Ook mensen met een lichamelijke beperking kunnen meedoen.

 Nordic walking heeft tal van voordelen:

  • Meer energieverbruik in vergelijking met wandelen, omdat vrijwel alle spieren in het lichaam actief zijn,
  • Vermindert spanning in nek- en schoudergebied,
  • Ontlast heupen en knieën,
  • Biedt meer stabiliteit en balans,
  • Een ideale outdoor training om af te vallen.

Beginnen met Nordic walking?
Om mee te kunnen doen aan de trainingen moet men eerst de basistechniek van Nordic walking beheersen. Bij voldoende belangstelling biedt Prins Hendrik minstens tweemaal per jaar een startcursus Nordic walking aan. Zie hiervoor de kalender. In zes kennismakingslessen leert u dan de basistechniek. De kosten zijn € 30,00. Er zijn stokken (poles) beschikbaar. Na afloop kunt u desgewenst lid worden van de vereniging.

Trainingen
Nordic walking kent drie niveaus:

  1. Gezondheidsniveau: rustig tempo, lichte oefeningen.
  2. Gezondheids-/fitnessniveau: stevig tempo, soms tempowisselingen, versterkende oefeningen.
  3. Fitness-/sportniveau: pittig tempo, wandelen wordt afgewisseld met hardlopen, heuvel-, interval-, tempoduurtraining. Spierversterkende en sprongoefeningen.

Alleen op de eerste twee niveaus zijn er bij Prins Hendrik trainingsgroepen. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn voor het meest pittige niveau, zal hiervoor een trainingsgroep worden gevormd.
De trainingen starten vanuit het clubhuis aan de Koepelweg, soms vanaf een andere locatie. De routes gaan meestal over de Vughtse Hei en naar de IJzeren Man. De trainingsduur varieert, afhankelijk van de groep, tussen één en anderhalf uur. Na afloop is er koffie, thee e.d. in het clubhuis. Voor dagen, tijden en meer info, zie trainingen.

Gezondheid
De medische verantwoordelijkheid voor deelname ligt uiteraard bij de deelnemers zelf. Bespreek wel eventuele beperkingen of twijfels met uw trainer.

Bijzondere evenementen
De "Nordic walkingtak" van Prins Hendrik valt organisatorisch onder de trimcommissie. De trimcommissie organiseert diverse evenementen waaraan ook (Nordic) wandelaars kunnen deelnemen, zoals de Spaghettiloop, de Bitterballenloop, de Surpriseloop, en de Krentenbroodloop. Zie hiervoor de kalender.

Meer informatie?
Mail naar Jan Wouters of bel 073-621.29.97